ZWARTE THEE

Voor een lange tijd werd er in het Westen voornamelijk zwarte thee gedronken, een traditie die de Engelsen hier lanceerde. Bij zwarte thee worden de blaadjes volledig geoxideerd. Dit wil zeggen dat de theebladeren bruin tot zwart gaan kleuren door de inwerking van zuurstof en het enzym oxidase. Je kan dit vergelijken met de verkleuring van een appel nadat je hierin gebeten hebt. Hoe langer de theeblaadjes worden blootgesteld aan zuurstof en hoe meer de theeblaadjes gekneusd worden, hoe harder de bruinkleuring (oxidatie) zal zijn. Hier zijn veel variaties in te vinden, per streek en per land. Deze bewerking is verantwoordelijk voor het typische robuuste en sterke smaakpalet.

 

Gezondheidsvoordelen

Over het algemeen bevat zwarte thee het meeste cafeïne (of theïne). Veel hangt af van de klimatologische omstandigheden en de ligging van de plantage. Zo kan sommige groene thee die op lagere hoogte geteeld wordt meer cafeïne bevatten dan een zwarte thee afkomstig van een hoog gelegen plantage.

Cafeïne werkt hartspier stimulerend, vocht afdrijvend, centraal zenuwstelsel stimulerend, gladde spier relaxerend, maagzuursecretie bevorderend en het verhoogt de concentraties van vetzuren en glucose. Zo kan zwarte thee een positieve invloed hebben op het concentratievermogen, en zou het een vertraging bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer hebben. Daarnaast kan het drinken van zwarte thee het tandbederf tegen gaan door o.a. de groei van de mondbacteriën af te remmen. Cafeïne versnelt de stofwisseling en dus ook de vetverbranding. Zo heeft het ook een ondersteunende functie bij het afslanken. De cafeïne in thee wordt minder snel in het lichaam geresorbeerd, maar het werkt langer door in vergelijking met koffie.

Bij een studie waarbij men elf koffiedrinkers en tien theedrinkers vier weken lang elke dag 600 ml koffie of thee liet drinken, stelde men vast dat het bloed van de theedrinkers vijf keer meer antibacteriële eiwitten bevatte dan dat van de koffiedrinkers.

Bij zwarte thee kan je het belang van het gebruik van het juiste water (mineraalarm) het beste zien. Thee gemaakt met leidingwater of water met een hoog mineraalgehalte zal na een tijdje troebel worden en drijvende ‘olievlekken’ vertonen. Bovendien zullen er bruine vlekken achter blijven op je kopje.

Lees hier meer over bij“Het belang van water”

Weetje

Het cafeïnegehalte loopt vrij gelijk met de krachtigheid van de smaak

ASSAM
Zeer krachtige smaak ↔ Zeer veel cafeïne

CEYLON
Krachtige smaak ↔ Veel cafeïne

NILGIRI
Zachte smaak ↔ Minder cafeïne

DARJEELING
Zeer zachte smaak ↔ Minste cafeïne

ZWARTE THEE

Deze zwarte thee kan je in onze shop krijgen. Voor meer info ga verder naar

Aanbod

ZWARTE THEE MENGELINGEN

Deze zwarte theemengelingen kan je in onze shop krijgen. Voor meer info ga verder naar ons

Aanbod