Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld, een natuurlijk product dat al 5000 jaar wordt gedronken. Het is het waterige aftreksel van de gedroogde blaadjes van de Camelia Sinensis (Chinese theeplant) en de Camelia Assamica (Indische variant). Alleen een aftreksel van deze twee Cameliaplanten mag thee genoemd worden. Aftreksels van eender welke andere plant, bloem, kruid, etc… noemen we een infusie.

Al naar gelang hoe de blaadjes verwerkt worden zijn er 6 belangrijke soorten thee.

  • Groene thee
  • Zwarte thee
  • Witte thee
  • Oolong thee
  • Gele thee
  • Pu Ehr thee

Gezondheidsvoordelen

Veel universitaire studies hebben de heilzame werking van de inhoudsstoffen van thee op ons lichaam bevestigd. Thee bevat ongelooflijk veel krachtige werkzame stoffen, op voorwaarde dat de thee afkomstig is van plantages die in het juiste subtropisch klimaat gelegen zijn, dat de blaadjes volgens de regels van de kunst worden bewerkt en dat er geen pesticiden zijn gebruikt.

Om maximaal van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten is het belangrijk dat je geschikt water gebruikt en dat het op de juiste temperatuur wordt gebracht, wat voor elke thee of infusie individueel bepaald is. Mineraalarm water heeft niet alleen een invloed op de smaak maar zorgt er ook voor dat de medicinale werking zich volledig kan vrijgeven.

 

Meer hierover kan je lezen bij

het belang van water

TIP!

De ideale manier om thee te maken is door de theebladeren de ruimte te geven om goed te ‘zwemmen’. Doe de blaadjes los in een theepot, zo kunnen ze hun smaak en de gezonde stoffen het beste vrijgeven. Wanneer je direct het deksel op de pot zet kunnen de essentiële oliën niet gaan vliegen.

Thee bevat

 • Een 20-tal aminozuren, waaronder L-theanine dat o.a. een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem, ons geheugen verbetert en bloeddruk regelend is.
 • Een 10-tal natuurlijke suikers, die verrassend genoeg een positieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
 • De vitamines A, B, C, E en K. Thee kan evenveel vitamine C bevatten als een citroen.
 • 28 mineralen. Willen we deze mineralen maximaal in ons lichaam opnemen, moeten we de thee voor het inslikken een tijdje in de mond laten walsen.

Er bestaat een positieve wisselwerking tussen al deze inhoudsstoffen: 1 + 1 = 3!

Bijvoorbeeld de aanwezigheid van EGCG versterkt de rol van de eveneens aanwezige cafeïne die onze stofwisseling versnelt. Vandaar dat thee kan helpen bij het afslanken.

Anderzijds zal de grote hoeveelheid aan polyfenolen in thee helpen om de slechte cholesterol (LDL) te verminderen en de vrije radicalen aan te vallen. Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die onze gezonde cellen aanvallen waardoor onze immuniteit vermindert.

Thee heeft eveneens het vermogen om een bepaald enzym (Acetylcholinesterase, AChE) dat in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Voorts verbetert thee de concentratie, is het vocht afdrijvend en kan het als mondspoelwater tandbederf tegengaan, denk hierbij wel aan het juiste water. 

Buiten al deze geweldige eigenschappen is thee natuurlijk ook gewoon heel lekker. Maar hier geldt natuurlijk:

des goûts et des couleurs, on ne discute pas.