Al sinds de oudheid worden planten, kruiden, fruit, bloemen, wortels, zaden pitten enz. o.a gebruikt om waterige aftreksels te maken die een positieve invloed hebben op onze gezondheid.
Als we verse plantendelen gebruiken voor een infusie krijgen we voornamelijk een mooi, aromatisch lekker drankje. Wil je echter een lekker en medicinaal drankje, dan gebruik je beter gedroogde plantendelen.
Als je planten droogt wordt de celwand van de celkern broos en breekbaar. Door het breken van de celwand kunnen de medicinale stoffen vrijkomen in een infusie. Afhankelijk van de hardheid van het gebruikte plantendeel varieert de tijd die nodig is om hun medicinale werking vrij te geven. Zo heeft een kamillebloemetje dus minder trektijd nodig dan bijvoorbeeld venkelzaad of paardenbloemwortel. Voor sommige harde plantendelen is het zelfs beter om deze een tijdje mee te koken in het water. Zo krijg je een decoct.
Bij sommige planten komen andere stoffen vrij als we er warm water over doen, dan wanneer we ze overgieten met koud water en een paar uur laten trekken. Dit noemen we een maceraat.
1. Kruideninfusies
Wij hebben verschillende kruidenmengelingen, die bij bepaalde aandoeningen ondersteunend kunnen zijn. Omdat de werking van sommige planten versterkt worden door de aanwezigheid van andere planten kan zo’n mengeling heel interessant zijn.
Ook al zitten er in ons assortiment best wat mengelingen die we zelf hebben samengesteld, zijn we nog druk bezig met nieuwe samenstellingen te maken. Nieuwe samenstellingen die voor nog andere kwalen of klachten ondersteunend kunnen werken. Maar dat vergt best wat tijd omdat we toch ook willen dat het resultaat niet alleen helend kan werken, maar ook nog lekker smaakt.
2. Fruitinfusies
Fruitinfusies zijn meestal lekker zoet en vrolijk van kleur. Zeker kinderen zijn er dol op, maar ook volwassen ontdekken door het grote aanbod zeker een smaak die bij hun past.
Natuurlijk worden fruitinfusies lekker warm gedronken, maar in de zomer kan iced-tea ook super verfrissend zijn. Ook gecombineerd met wat vers fruit kan een iced-tea een gezond alternatief voor gesuikerde frisdranken vormen.
3. Rooibosinfusies
Rooibos is afkomstig van een Afrikaanse struik, die zich ook goed leent om mengelingen van te maken met kruiden en fruit.
Aangezien rooibos geen cafeïne bevat is het ook een geschikte drank om ‘s avonds te drinken.
Door de gezonde werking en de zachte smaak (zeker de groene, niet geoxideerde variant) worden deze infusies steeds populairder in België.