Losse thee wordt meer en meer gedronken en wij vinden dit helemaal terecht! Er zijn enorm veel voordelen aan losse thee. Welke voordelen dit juist zijn lichten wij graag hier verder aan je toe. Ook geven we mee hoe je makkelijk onze thee online kan bestellen.
Wat is losse thee?
Met thee worden de blaadjes van de theeplant (Camellia Sinensis) bedoeld. Wanneer er andere ingrediënten worden gebruikt om ‘thee’ van te maken (denk aan fruitstukjes, kruiden, enz.) noemen we dit een infusie.
Wat is nu juist het verschil tussen ‘losse thee’ en ‘theezakjes’. Dit verschil begint al bij het productieproces van de theeblaadjes. Tijdens het sorteren van de fris geplukte blaadjes worden deze per klasse ingedeeld. In het kort besproken worden ze ingedeeld volgens volgende kwaliteiten:
- Hele bladeren: Hoge kwaliteit – lange, hele bladeren met punt
- Gebroken bladeren (Broken): Gemiddelde kwaliteit – gebroken niet al te lang blad met weinig punt
- Thee deeltjes (Fannings): Lage kwaliteit – totaal gebroken blad, zelden met punt
- Thee stof (Dust): Zeer lage kwaliteit – kleine stoffige restanten van thee blad
Losse thee bestaat uit de 2 eerste klassen, theezakjes uit de laatste 2. Heel vroeger werden deze laatste 2 niet gedronken. Doorheen de jaren heen zijn ze deze gaan verwerken in theezakjes. Omdat deze stukjes en stofjes kleine deeltjes zijn geven ze makkelijk smaak af. Ook kunnen deze makkelijker aangevuld worden met smaak- en kleurstoffen, suikerstukjes en bewaarmiddelen. Voor de massaproductie vlotter te laten verlopen hebben sommige fabrikanten de zakjes van de theezakjes steviger gemaakt door plastiekdeeltjes toe te voegen.
Er bestaan zeker ook gradaties in theezakjes, maar dit is minder makkelijk te achterhalen dan bij losse thee.