Het belang van water

Een kopje thee of infusie bestaat voornamelijk uit water. Daarom mag je het belang van het geschikte water niet onderschatten bij het zetten van een tasje thee.

Het ideale water voor thee: Bevat een droogrest lager dan 50 mg/ liter. Heeft een zuurtegraad (Ph) van 7 of lager en heeft een Redox-waarde van 28 of lager. Bovendien is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk zuurstof verloren gaat wanneer je water verwarmt.

 

Zuurtegraad

Aangezien ons spijsverteringsstelsel zuur is, is ons drinkwater ook best hieraan aangepast.We drinken dus beter water met een Ph waarde onder de 7 (zuurder). Water met een Ph van 7 noemen we neutraal.

 

Redox

Met de redox-waarde kan de zuiverheid van water aangegeven worden. Hoe lager deze waarde, hoe lager de oxidatiegraad en hoe zuiverder het water. Het beste water krijgt op de redoxvergelijking een resultaat beneden de 28 mV.

Kwaliteit

De smaak, kleur en geur van de thee wordt dus voor een groot deel bepaald door welk water je gebruikt. Laat een kopje thee gemaakt van leidingwater of mineraalrijk water een paar uur staan en je gaat zien dat de thee helemaal donker en troebel wordt. Bovendien lijkt er een laagje op te drijven en krijg je zwarte vlekken op je kopje. Dat zijn de onopgeloste zouten die een verbinding aangaan met de inhoudsstoffen van de thee. Dit verschijnsel ga je dus nooit voor hebben met Mont Roucous, of in mindere mate met Spa blauw water. Thee of een infusie gemaakt met dit water blijft mooi helder zonder bruine aanslag. Daarnaast is de smaak veel zachter en komt de eigenheid van de gekozen thee veel beter tot zijn recht.

Temperatuur

Door water lang te laten koken gaat de zuurstof uit het water verloren. Door dit zuurstofgehalte te verminderen wordt het water meer alkalisch(minder zuur). Ook hebben we zuurstof nodig om zoveel mogelijk aroma’s te laten vrijkomen. Probeer dus het water niet of zo weinig mogelijk te laten koken. Daarnaast moet het water bij elke theesoort op de juiste temperatuur geschonken worden om de gezonde stoffen van de blaadjes niet af te breken.

Water

Heeft invloed op de smaak en de eigenheid van thee.

Besluit

Voor een kwaliteitsvolle thee of infusie gebruik je dus best water met:

• een droogrest van 50 mg/liter of lager
• een zuurtegraad van 7 Ph of lager
• een oxidatiegraad van 28 mV of lager
• nog voldoende zuurstof aanwezig
• een juiste temperatuur